Litterära sommartips – 2021
Det är hög tid för ALIS sommartips med litterära anknytningar. Det finns platser att besöka som kan intressera alla; promenadstråk i författares fotspår, lekparker med favoritkaraktärer och författarhem att besöka. Vi har sammanställt våra tips – såväl gamla klassiker som ett par nya evenemang – från norr till söder (på ett ungefär).
Passera Eyvind Johnsons hem Björkelund utanför Boden.
Sara Lidmans hem, Lidmangården, går inte att besöka men går att hyra om man är författare eller forskare. Läs mer här samt se bilder på hur det ser ut.
I Ludvika finns det ett Dan Andersson-museum där du kan se hur skalden bodde och förstå mer om viktiga händelser i hans liv.
Karlfeldtsgården Sångs, i Sjungare, var Erik Axel Karlfeldts bostad från 1922 och gården har varit öppen för besökare sedan 40-talet. Mer information här.
I Filipstad hittar du Ferlinladan och där sitter Ferlin själv staty på en bänk vid torget. Här finns en karta utefter du kan gå i skaldens fotspår.
Besök Mårbacka, strax norr om Karlstad, där Selma Lagerlöf bodde, som barn men som hon sedan köpte tillbaka 1907 och bodde fram till sin död 1940.
Om Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård i Karlstad, kan du läsa här.
När du ändå närmar dig ska du passa på att göra ett besök i Grisslehamn, där finns nämligen Albert Engströms ateljé. På Eksjö museum finns en stor samling konstverk och annat efter honom för den intresserade.
I en av Stockholms skärgårds idyller – Furusund – har många kända författare spenderat somrarna, bland andra August Strindberg, Astrid Lindgren och Lennart Hellsing. Grannön Blidö har även den bebotts av och inspirerat Tove Jansson till några av hennes verk.
Vill man promenera på egen hand så finns det litterära skyltar uppsatta i bland annat Stockholm, Kristianstad (Det litterära Kristianstad) och Jönköping. Om Stockholms skyltar finns det en bok ”Nya vägvisaren till litterära skyltar i Stockholm”.
I Stockholm finns två författarmuseum, dels Strindbergsmuseet på Drottninggatan (under vilket ALIS kansli arbetar) men också Ivar Lo-museet, Sveriges kanske minsta museum.
Det finns arrangerade vandringar till klassiska platser i Per Anders Fogelströms romaner, runt Vita Bergen i Stockholm. Vill du strosa på egen hand? Ladda ned kartan och besök platserna i din takt.
Stockholms stadsmuseum anordnar ibland litterära vandringar, läs på deras kalendarium om något faller i smaken.
Hälsa på hemma hos Astrid Lindgren i Vasastan – men kom ihåg att förboka.
Deckare på stan sker i slutet av augusti.
Under samma helg anordnas för första gången Stockholms bokhelg. Det kommer finnas en karta över de förlag (med författarsamtal och annat) och andra aktörer och var de finns i stad. Läs mer på deras hemsida.
I Vagnhärad och Trosa så kan du göra egna utflykter i Hedebybornas, och Sven Delblancs, fotspår.
Wendela Hebbe, Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist, kan du lära dig mer om när du besöker Wendela Hebbes hus vid kanalen i Södertälje.
Moa Martinsson första bostad, torpet Johannesdal i Ösmo, kan du besöka. Läs mer på Sällskapet Moas vänner.
Årsta slott, där Fredrika Bremer bodde under en stor del av sitt liv kan man också besöka vissa enstaka dagar under sommaren, läs mer här.
Verner von Heidenstam gjorde själv ritningarna till Övralid, sitt sista hem. Det är beläget norr om Motala, nära Vätterns östra strandkant och det är väldigt fint att besöka.
När du ändå befinner dig längs Vätterns östra strand, kan du passa på att besöka Ellen Keys vackra bostad Strand. Här kan du förutom att se hur hon bodde, lära dig mer om hennes liv och verk.
På Huskvarna museum har Alf Henrikson förärats med ett eget rum.
Och har du vägarna förbi Växjö, så varför inte besöka Det fria ordets hus, en plats där yttrandefrihet och de fria uttrycken värnas.
Besök även Elin Wägners hem Lilla Björka, Lammhult, kan du också besöka.
Vill du se hur Astrid Lindgren bodde som liten? Besök Näs, gården där Astrid växte upp, som bevarats och ser likadant ut som för hundra år sedan. Under sommaren har de en specialutställning om mod och rädsla med avstamp i Astrid Lindgrens krigsdagböcker.
Jämshögs museum ligger i den gamla skollokalen där de båda författarna Harry Martinson och Sven Edvin Salje var elever.
När du kommit ned till Ystadtrakten kan du gå i Kurt Wallanders spår, Henning Mankells poliskaraktär. Mer information här.
För barn:
För barn finns det flera platser i Sverige att besöka som på något sätt har med bokkaraktärer att göra. Självklart de klassiska ställena som Junibacken i Stockholm, Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg och Bamses värld i Kolmården. Men det finns också en hel del fina lekparker med boktema och en sagostig i Malmköping.
Vill ni besöka inspelningsplatsen för Emil-filmerna så kan ni besöka gården Katthult. Pippi Långstrumps Villa Villekulla, ligger i Kneippbyn på Gotland. På ön Norröra i Roslagen, där filmerna om Saltkråkan spelades in, kan du se Snickargården. Vissa dagar kan du även gå på guidad tur.
Kan ni inte få nog av Astrid Lindgrens platser och karaktärer så finns ju förstås Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.
Vill du uppleva hur Sverige såg ut i slutet av 1800-talet så går det att besöka Nils Holgerssons värld, norr om Vimmerby. Här kan du få känslan av hur Nils hade det på gåsryggen när de flög över Sverige.
I Uppsala finns Pelle Svanslös lekplats där man kan leka i Pelles källare, klättra i Gammel-Majas domkyrkotorn och besöka Råttströms konditori. Det finns en Mulle Meck lekpark i Järvastaden i Solna med bilar, linbana, flygplan och raket.
I Uppsala sker det ofta stadsvandringar i Pelle Svanslös tasspår, läs mer om dessa här. Du kan också läsa om när du kan möta Pelle och Maja runt om i Uppsala.
I Stockholm på Södermalm finns en lekplats som kallas för Bryggartäppan som är inspirerad av miljön och tiden för Per Anders Fogelströms böcker.
I Trollhättan invigdes förra året en ny lekpark på Spikön – Skrotnisses lekplats. Väl värt en liten omväg, se här. Pettsons hus finner du på Julita gård.